Távolugrás

 

Kategória:

Rugalmassági ügyességi verseny

A feladat:

A kutyának a versenyben egy távolugró pályán kell minél messzebbre ugornia a jelzőrudak leverése nélkül.  A feladat végrehajtásához csalit használható, amit a kutya az ugrás befejezésével (földetéréskor) szerezhet meg.

Verseny szabályok és pontozás:

A kutyának a versenyben 6 ugrás engedélyezett amibe  beleszámítanak az elhibázott ugrások is. A kezdő ugrás távolságát, az emelés mértékét és az ugrás ismétlést is a kutyavezető határozza meg. A kutyát nem kell minden 10 cm-ként növekvő magasságon ugratni. A kutyavezető határozza meg, melyik követkető távon ugratja a kutyát. A legkisebb emelési lehetőség 10 cm.

Ha egy ugrás sikertelen, lehet ismételni, de nem kötelező. A versenyző dönthet úgy, hogy emeléssel folytatja a futamot. Kisebb távolságra nem lehet kérni az állítást, tehát sikertelen ugrás esetében vagy ismételni lehet, vagy emeléssel folytatni.

Egymás után 3 sikertelen ugrással ugyanazon a távon, a kutya kiesett a versenyből (további távolságot nem ugorhat). A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres ugrás lesz a kutya eredménye.

A kutya ugrásait maximum két fő segítheti (indító és csalizó).  Csalizni bármivel lehet, kivéve: étel és élőállat.

Érvényes ugrás az, amikor a kutya átugorva az akadályt, nem veri le a jelzőrudakat. Ha a kutya hozzáér a jelzőrúdhoz, de az a helyén marad, vagy kevesebb mint 5 cm-t mozdul el az ugrás érvényes. Amennyiben a jelzőrúd valamelyik vége földet ér, vagy 5 cm-nél nagyobb az elmozdulása, az ugrás érvénytelen. Érvénytelen sz ugrás, ha a kutya belelép a pályába.

Ha a kutya ugrása hibás, akkor az addigi legutolsó érvényes ugrás számít végleges eredménynek.

Egy csoporton belül döntetlen esetében az a kutya kapja a magasabb helyezést, aki eredményét kevesebb próbálkozásból éri el.

A versenyen a kutyák marmagassága alapján csoport bontásban kell értékelni.

– mini < 38 cm

– közepes testű 38,5-58 cm

– nagytestű csoport 58,5 cm <

Eszközigény és pályaméret:

A távolugró akadály és az érintésre leeső, könnyű távolságot jelölő rudak. A rudakat 10 cm -ként lehet elhelyezni az akadályon. A kutya számára biztosítani kell a zavartalan nekifutás érdekében az akadály előtt min. 15 méter felfutási szakaszt és az akadály után min. 3 méter érkezési szakaszt.


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, és követheted induló tanfolyamainkat, rendezvényeinket is. Tekintsd meg Galériánkat.

Árakkal, jelentkezésekkel és egyéb kérdésekkel kapcsolatban állunk rendelkezésedre e-mailben vagy telefonon keresztül.

    Ellenőrző kérdés a spam robotok ellen:

    Az üzenetben kérjük írd meg azt is, hogy pontosan mely rendezvényünk, képzésünk, foglalkozásunk felől érdeklődsz, vagy jelentkezel.

    A levél elküldésével a megadott adatok valódiságáért küldőként felelősséget vállalok, valamint elfogadom az adatkezelési szabályzatot is.