1151 Bp., Felsőkert u. 2.   06 20 802 8221

Távolugrás

 

Kategória:

Rugalmassági ügyességi verseny

A feladat:

A kutyának a versenyben egy távolugró pályán kell minél messzebbre ugornia a jelzőrudak leverése nélkül.  A feladat végrehajtásához csalit használható, amit a kutya az ugrás befejezésével (földetéréskor) szerezhet meg.

Verseny szabályok és pontozás:

A kutyának a versenyben 6 ugrás engedélyezett amibe  beleszámítanak az elhibázott ugrások is. A kezdő ugrás távolságát, az emelés mértékét és az ugrás ismétlést is a kutyavezető határozza meg. A kutyát nem kell minden 10 cm-ként növekvő magasságon ugratni. A kutyavezető határozza meg, melyik követkető távon ugratja a kutyát. A legkisebb emelési lehetőség 10 cm.

Ha egy ugrás sikertelen, lehet ismételni, de nem kötelező. A versenyző dönthet úgy, hogy emeléssel folytatja a futamot. Kisebb távolságra nem lehet kérni az állítást, tehát sikertelen ugrás esetében vagy ismételni lehet, vagy emeléssel folytatni.

Egymás után 3 sikertelen ugrással ugyanazon a távon, a kutya kiesett a versenyből (további távolságot nem ugorhat). A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres ugrás lesz a kutya eredménye.

A kutya ugrásait maximum két fő segítheti (indító és csalizó).  Csalizni bármivel lehet, kivéve: étel és élőállat.

Érvényes ugrás az, amikor a kutya átugorva az akadályt, nem veri le a jelzőrudakat. Ha a kutya hozzáér a jelzőrúdhoz, de az a helyén marad, vagy kevesebb mint 5 cm-t mozdul el az ugrás érvényes. Amennyiben a jelzőrúd valamelyik vége földet ér, vagy 5 cm-nél nagyobb az elmozdulása, az ugrás érvénytelen. Érvénytelen sz ugrás, ha a kutya belelép a pályába.

Ha a kutya ugrása hibás, akkor az addigi legutolsó érvényes ugrás számít végleges eredménynek.

Egy csoporton belül döntetlen esetében az a kutya kapja a magasabb helyezést, aki eredményét kevesebb próbálkozásból éri el.

A versenyen a kutyák marmagassága alapján csoport bontásban kell értékelni.

– mini < 38 cm

– közepes testű 38,5-58 cm

– nagytestű csoport 58,5 cm <

Eszközigény és pályaméret:

A távolugró akadály és az érintésre leeső, könnyű távolságot jelölő rudak. A rudakat 10 cm -ként lehet elhelyezni az akadályon. A kutya számára biztosítani kell a zavartalan nekifutás érdekében az akadály előtt min. 15 méter felfutási szakaszt és az akadály után min. 3 méter érkezési szakaszt.

Kérdésed merült fel? Részletekkel kapcsolatban keress Minket az alábbi elérhetőségeken!


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, vagy tekintsd meg Galériánkat.

 

Petrisyn Anita vezető kiképző, iskola vezető

Több generációs kutyakiképző családban nőttem fel. Nagyszüleim vezették az ország első és leghírnevesebb kutyaiskoláját, Budapesten a XIII. kerületben, így ott töltöttem a mindennapjaimat.

Részt vettem az Országos Munkakutya SE magas színvonalú Okleveles Kutyakiképző Tanfolyamának kidolgozásában. Önállóan fejlesztett programjaim a Gyermek-kutyakommunikációs tanfolyam és a Felelős kisgazdi programok. Számomra fontos minden kutya ♡ és majdnem mindent tudok a kutyákról.

A kutyasulis szervezett tréningeken túl, mi mindennel lehet hozzám fordulni?
Gazdi előképzés, Gazdi képzés, Örökbefogadás, Gazdi-kutya kommunikáció, Szocializálás, Kutyák összeszoktatása.

Menü: Kutyasuli szolgáltatásai, Tanfolyamok és képzések, Versenyek és vizsgák