1151 Bp., Felsőkert u. 2.   06 20 802 8221

Országos Munkakutya Sport Egyesület Magyarország első kutyás szervezete.

Jelenlegi formája 1987-ben alakult, de ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. Elődje az Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola (1968-ban, több mint 50 éve alakult) mint Magyarország első kutyaiskolája.

Az Egyesület és a korábbi kutyaiskola alapítója Szopó Béla bácsi, aki nemzetközi elismerésnek örvend. Nevét minden komoly kutyás körökben ismerik Európában, Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is.

Az ő nevéhez fűződik a magyarországi civil kutyázás létezése. Az ő úttörő tevékenységének köszönhetjük, azt a rengeteg lehetőséget és jogot ami jelenleg a kutyatartók rendelkezésére áll. Egész munkássága alatt fő feladatának tekintette többek között, hogy élhető környezetet teremtsünk a kutyatartók és nem kutyások között. Ezt a mai kutyaiskola-vezetők, a jól kezelhető és szófogadó kutyákkal és a nem kutyásokra tekintettel lévő kutyatartók nevelése által szeretnénk elérni. Ezt igyekszünk továbbadni a kutyaiskoláinkban és a különféle tájékoztató, nevelő programjainkon is.

Az egyesülethez több kutyaiskola is tartozik, ezek önálló vezetésű szervezetek a vezetőik egyetértenek az OMSE céljaival, tisztelik Béla bácsi munkásságát és büszkén viselik kötődésüket az Országos Munkakutya SE-hez.

  • Családi kutyás sportközpont Bp, XV. Felsőkert utca 2. vezetője Petrisyn Anita

  • Szigetszentmiklósi kisk. vezetője Kivágó Mónika (arany koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

  • Solymári kisk vezetője Javasi Csaba (babér koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

  • Pásztorkutyák isk. Bp, vezetője Pischoff Ferenc (A magyar kuvasz fajtagondozó egyesület elnöke, bronz koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

Szeretnék szót ejteni a közhasznú és közérdekű tevékenységekről és szereplésekről:

Egész évben szervezünk kutyás programokat: tanfolyamokat, versenyeket, szemináriumokat kirándulásokat, családi napot, nyáron kutyás strandolásokat, családi tábort és tematikus gyermek napközit.
  • Az említett Kutyaiskolák mindegyike rendszeresen szerepel különböző rendezvényeken kutyás bemutatókkal ahol igyekszünk bemutatni, hogy a kutya nem kerti dísz, és szeretnénk felkelteni a kutyatartók érdeklődését és felhívni a figyelmüket, hogy bizony sok érdekes és szórakoztató programot és sokféle sportot is lehet együtt csinálni a kutyánkkal

  • A kutyaiskola vezetők tanácsadással is foglalkoznak. Tájékoztatunk, segítséget nyújtunk kutyaválasztás, nevelés, tartás, viselkedés korrigálás terén és bármi amire szükség van.

  • A családi kutyás sportközpont által kidolgozott Felelős Kisgazdi interaktív, játékos oktató programmal, évek óta rendszeresen kapunk meghívásokat Iskolákba és óvodákba, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a felelős állattartással.

  • Szintén elsőként dolgoztuk ki évekkel ezelőtt, és vezettük be a Kutyatartói Szakismereti tanfolyamot és vizsgát. A tanfolyam átfogó ismeretet ad minden új és régi kutyatartó számára a kutyákról kívül-belül…A legfontosabb szempont a jól érthetőség, a hasznosság és a használhatóság mellett a minél szélesebb körű ismeret átadása.

  • Az OMSE az elsők között volt akik chip leolvasóval és 0-24 ügyelettel rendelkeztünk, hogy ezzel is segítsük az elveszett kutyák mielőbbi hazajutását.

  • nem utolsó sorban és nem kevés munkával, a Bárka átmeneti kutyaotthon, ahol a családjuk által elhagyott kutyák kapnak új esélyt. Az örökbeadások által is elérjük a kutyatartó felnőtteket és tájékoztatással, segítéssel, utókontrollal, kapcsolattartással tudjuk felhívni a figyelmüket a felelős kutyatartásra.

Az átmeneti Kutyaotthon elődje is Szopó Béla nevéhez kötődik, aki magyarországon elsőként, már a 60-as, 70-es évektől lehetőséget nyújtott, hogy szükség esetén NE gyepmesteri telepre kerüljön a család kutyája, hanem az ő magán menhelyébe. Az átvett kutyákat a kutyaiskolában taníttatta és gazdához juttatta. A kutyaotthon szemlélete és az örökbeadások folyamata az évek alatt sokat változott, de az alapszemlélet megmaradt. Jelenleg is nagy hangsúlyt fordítunk a kutyák nevelésére örökbeadás előtt.

Ehhez a segítő tevékenységhez kapcsolódik, hogy a környékbeli gyerekek és fiatalok, akik otthon nem tarthattak kutyát, de szerették az állatokat, eljárthattak a kutyaiskolába és Béla bácsi vezetésével foglalkozhattak a leadott kutyákkal, majd amikor azok gazdihoz kerültek, az az ő érdemük és büszkeségük is volt.

Hiszek benne, hogy ez által ezek a gyerekek (akik mára igencsak felnőttek már) felelősséget tanultak és jobb emberekké is váltak. Nagy örömünk, hogy egyre többen, gyerekek és felnőttek hozzánk is jönnek sétáltatni, játszani a kutyákkal, és vannak akik már tanítgatják is az otthonban lakó kutyusokat. Sőt nem kevés kutyánk bizonyítvánnyal került új családjába. Célunk ezt a szép és fontos nevelő hatással bíró hagyományt életben tartani, folytatni.

Gondolatok a kutyázásról

„Aki egyszer igazán mélyen belenézett egy kutya hűséges meleg szemébe, a hatása alól soha többé nem tud szabadulni.” (by SZB)

Szopó Béla, a magyarországi civil kutyázás úttörője és a kutyás sportok megalapítója, aki az 1950-es évektől építi számunkra az utat. Az ő elhivatottságának köszönhetjük a mai kutyás sportok és kutyás lehetőségek színes palettáját.

1968-ban nyitotta meg Magyarország első kutyaiskoláját a XIII. kerületben, a Budapest Észak-nyugati Kutyakiképző Iskolát, és ezzel hivatalosan is elindult a civil kutyás sportélet hazánkban. Hazai kutyás sportversenyek rendezésével kovácsolta össze a kutyát szerető embereket és alakított ki egy magyarországi kutyás tártsadalmat. Nemzetközi kutyás sportversenyeken pedig sorra sikert hozva Magyarországnak a szerepléseikkel.

“Minden kutya olyan mint a gazdája” – Hallhattuk Tőle nem egyszer, ami mára szállóigévé vált a kutyások között. (by SZB)

1987-ben a kutyaiskola, országos hatáskörű egyesületté alakult, Országos Munkakutya Sport Egyesület (OMSE) néven. Ez lett az első önálló, a kutyasporttal foglalkozó szervezet. Továbbra is Szopó Béla vezetésével és irányításával.

„Amikor nehezednek a körülmények, az első, amin próbálunk takarékoskodni, a szórakozás. Ez alól talán mi, kutyások vagyunk a kivételek. Számunkra a kutyázás már nem is hobbi vagy szórakozás, hanem szenvedély és életforma. „ (by SZB)

Béla bácsi, munkássága közel 70 éve alatt, olyan elkötelezett és fanatikus kutyások generációi nevelődtek ki, akik meghatározó egyéniségekké váltak a honi kinológiában. Sőt, nem csak Magyarországon! Ausztráliától Kanadáig találhatók tőle elindult tanítványok és ő maga pedig elismert szaktekintély a világ számos országában is.

„Ez egy olyan testi és szellemi sport, amit ráadásul a kutyánkkal együtt csinálhatunk. Közben tagjai leszünk egy baráti közösségnek is. Számtalan példa bizonyítja, a kutyás sportok révén életre szóló barátságok, sőt szerelmek is köttetnek. „ (by SZB)

“Minden verseny és más kutyás sportrendezvény jó alkalom, hogy összejöjjünk a sportbarátainkkal és megcáfoljuk azt a terjedőben lévő véleményt, hogy a kor embere egyre jobban bezárkózik a magány elefántcsont tornyába, a virtuális térbe… Mert egyszer csak elkezd nyüzsögni a család kutyája és máris vissza kell térni a valóvilágba, és elmenni egy jót sétálni, beszélgetni és kutyázni a többi sportbarátunkkal…” (by SZB)

„Kutyázni jó!” (by SZB)

Az OMSE kutyaiskolák vezetői, szorosan együttműködve a MEOE Szövetséggel, a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a kutyázás hagyományai tovább éljenek és fejlődjenek.

Szopó Béla életútja példa lehet a következő nemzedék számára is.

by Petrisyn Anita

Kérdésed merült fel? Részletekkel kapcsolatban keress Minket az alábbi elérhetőségeken!


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, vagy tekintsd meg Galériánkat.

 

Petrisyn Anita vezető kiképző, iskola vezető

Több generációs kutyakiképző családban nőttem fel. Nagyszüleim vezették az ország első és leghírnevesebb kutyaiskoláját, Budapesten a XIII. kerületben, így ott töltöttem a mindennapjaimat.

Részt vettem az Országos Munkakutya SE magas színvonalú Okleveles Kutyakiképző Tanfolyamának kidolgozásában. Önállóan fejlesztett programjaim a Gyermek-kutyakommunikációs tanfolyam és a Felelős kisgazdi programok. Számomra fontos minden kutya ♡ és majdnem mindent tudok a kutyákról.

A kutyasulis szervezett tréningeken túl, mi mindennel lehet hozzám fordulni?
Gazdi előképzés, Gazdi képzés, Örökbefogadás, Gazdi-kutya kommunikáció, Szocializálás, Kutyák összeszoktatása.

Menü: Kutyasuli szolgáltatásai, Tanfolyamok és képzések, Versenyek és vizsgák