Rólunk

Országos Munkakutya Sport Egyesület Magyarország első kutyás szervezete.

Jelenlegi formája 1987-ben alakult, de ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. Elődje az Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola (1968-ban, több mint 50 éve alakult) mint Magyarország első kutyaiskolája.

Az Egyesület és a korábbi kutyaiskola alapítója Szopó Béla bácsi, aki nemzetközi elismerésnek örvend. Nevét minden komoly kutyás körökben ismerik Európában, Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is.

Az ő nevéhez fűződik a magyarországi civil kutyázás létezése. Az ő úttörő tevékenységének köszönhetjük, azt a rengeteg lehetőséget és jogot ami jelenleg a kutyatartók rendelkezésére áll. Egész munkássága alatt fő feladatának tekintette többek között, hogy élhető környezetet teremtsünk a kutyatartók és nem kutyások között. Ezt a mai kutyaiskola-vezetők, a jól kezelhető és szófogadó kutyákkal és a nem kutyásokra tekintettel lévő kutyatartók nevelése által szeretnénk elérni. Ezt igyekszünk továbbadni a kutyaiskoláinkban és a különféle tájékoztató, nevelő programjainkon is.

Az egyesülethez több kutyaiskola is tartozik, ezek önálló vezetésű szervezetek a vezetőik egyetértenek az OMSE céljaival, tisztelik Béla bácsi munkásságát és büszkén viselik kötődésüket az Országos Munkakutya SE-hez.

 • Családi kutyás sportközpont Bp, XV. Felsőkert utca 2. vezetője Petrisyn Anita

 • Szigetszentmiklósi kisk. vezetője Kivágó Mónika (arany koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

 • Solymári kisk vezetője Javasi Csaba (babér koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

 • Pásztorkutyák isk. Bp, vezetője Pischoff Ferenc (A magyar kuvasz fajtagondozó egyesület elnöke, bronz koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró)

Szeretnék szót ejteni a közhasznú és közérdekű tevékenységekről és szereplésekről:

Egész évben szervezünk kutyás programokat: tanfolyamokat, versenyeket, szemináriumokat kirándulásokat, családi napot, nyáron kutyás strandolásokat, családi tábort és tematikus gyermek napközit.
 • Az említett Kutyaiskolák mindegyike rendszeresen szerepel különböző rendezvényeken kutyás bemutatókkal ahol igyekszünk bemutatni, hogy a kutya nem kerti dísz, és szeretnénk felkelteni a kutyatartók érdeklődését és felhívni a figyelmüket, hogy bizony sok érdekes és szórakoztató programot és sokféle sportot is lehet együtt csinálni a kutyánkkal

 • A kutyaiskola vezetők tanácsadással is foglalkoznak. Tájékoztatunk, segítséget nyújtunk kutyaválasztás, nevelés, tartás, viselkedés korrigálás terén és bármi amire szükség van.

 • A családi kutyás sportközpont által kidolgozott Felelős Kisgazdi interaktív, játékos oktató programmal, évek óta rendszeresen kapunk meghívásokat Iskolákba és óvodákba, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a felelős állattartással.

 • Szintén elsőként dolgoztuk ki évekkel ezelőtt, és vezettük be a Kutyatartói Szakismereti tanfolyamot és vizsgát. A tanfolyam átfogó ismeretet ad minden új és régi kutyatartó számára a kutyákról kívül-belül…A legfontosabb szempont a jól érthetőség, a hasznosság és a használhatóság mellett a minél szélesebb körű ismeret átadása.

 • Az OMSE az elsők között volt akik chip leolvasóval és 0-24 ügyelettel rendelkeztünk, hogy ezzel is segítsük az elveszett kutyák mielőbbi hazajutását.

 • nem utolsó sorban és nem kevés munkával, a Bárka átmeneti kutyaotthon, ahol a családjuk által elhagyott kutyák kapnak új esélyt. Az örökbeadások által is elérjük a kutyatartó felnőtteket és tájékoztatással, segítéssel, utókontrollal, kapcsolattartással tudjuk felhívni a figyelmüket a felelős kutyatartásra.

Az átmeneti Kutyaotthon elődje is Szopó Béla nevéhez kötődik, aki magyarországon elsőként, már a 60-as, 70-es évektől lehetőséget nyújtott, hogy szükség esetén NE gyepmesteri telepre kerüljön a család kutyája, hanem az ő magán menhelyébe. Az átvett kutyákat a kutyaiskolában taníttatta és gazdához juttatta. A kutyaotthon szemlélete és az örökbeadások folyamata az évek alatt sokat változott, de az alapszemlélet megmaradt. Jelenleg is nagy hangsúlyt fordítunk a kutyák nevelésére örökbeadás előtt.

Ehhez a segítő tevékenységhez kapcsolódik, hogy a környékbeli gyerekek és fiatalok, akik otthon nem tarthattak kutyát, de szerették az állatokat, eljárthattak a kutyaiskolába és Béla bácsi vezetésével foglalkozhattak a leadott kutyákkal, majd amikor azok gazdihoz kerültek, az az ő érdemük és büszkeségük is volt.

Hiszek benne, hogy ez által ezek a gyerekek (akik mára igencsak felnőttek már) felelősséget tanultak és jobb emberekké is váltak. Nagy örömünk, hogy egyre többen, gyerekek és felnőttek hozzánk is jönnek sétáltatni, játszani a kutyákkal, és vannak akik már tanítgatják is az otthonban lakó kutyusokat. Sőt nem kevés kutyánk bizonyítvánnyal került új családjába. Célunk ezt a szép és fontos nevelő hatással bíró hagyományt életben tartani, folytatni.

Gondolatok a kutyázásról

„Aki egyszer igazán mélyen belenézett egy kutya hűséges meleg szemébe, a hatása alól soha többé nem tud szabadulni.” (by SZB)

Szopó Béla, a magyarországi civil kutyázás úttörője és a kutyás sportok megalapítója, aki az 1950-es évektől építi számunkra az utat. Az ő elhivatottságának köszönhetjük a mai kutyás sportok és kutyás lehetőségek színes palettáját.

1968-ban nyitotta meg Magyarország első kutyaiskoláját a XIII. kerületben, a Budapest Észak-nyugati Kutyakiképző Iskolát, és ezzel hivatalosan is elindult a civil kutyás sportélet hazánkban. Hazai kutyás sportversenyek rendezésével kovácsolta össze a kutyát szerető embereket és alakított ki egy magyarországi kutyás tártsadalmat. Nemzetközi kutyás sportversenyeken pedig sorra sikert hozva Magyarországnak a szerepléseikkel.

“Minden kutya olyan mint a gazdája” – Hallhattuk Tőle nem egyszer, ami mára szállóigévé vált a kutyások között. (by SZB)

1987-ben a kutyaiskola, országos hatáskörű egyesületté alakult, Országos Munkakutya Sport Egyesület (OMSE) néven. Ez lett az első önálló, a kutyasporttal foglalkozó szervezet. Továbbra is Szopó Béla vezetésével és irányításával.

„Amikor nehezednek a körülmények, az első, amin próbálunk takarékoskodni, a szórakozás. Ez alól talán mi, kutyások vagyunk a kivételek. Számunkra a kutyázás már nem is hobbi vagy szórakozás, hanem szenvedély és életforma. „ (by SZB)

Béla bácsi, munkássága közel 70 éve alatt, olyan elkötelezett és fanatikus kutyások generációi nevelődtek ki, akik meghatározó egyéniségekké váltak a honi kinológiában. Sőt, nem csak Magyarországon! Ausztráliától Kanadáig találhatók tőle elindult tanítványok és ő maga pedig elismert szaktekintély a világ számos országában is.

„Ez egy olyan testi és szellemi sport, amit ráadásul a kutyánkkal együtt csinálhatunk. Közben tagjai leszünk egy baráti közösségnek is. Számtalan példa bizonyítja, a kutyás sportok révén életre szóló barátságok, sőt szerelmek is köttetnek. „ (by SZB)

“Minden verseny és más kutyás sportrendezvény jó alkalom, hogy összejöjjünk a sportbarátainkkal és megcáfoljuk azt a terjedőben lévő véleményt, hogy a kor embere egyre jobban bezárkózik a magány elefántcsont tornyába, a virtuális térbe… Mert egyszer csak elkezd nyüzsögni a család kutyája és máris vissza kell térni a valóvilágba, és elmenni egy jót sétálni, beszélgetni és kutyázni a többi sportbarátunkkal…” (by SZB)

„Kutyázni jó!” (by SZB)

Az OMSE kutyaiskolák vezetői, szorosan együttműködve a MEOE Szövetséggel, a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a kutyázás hagyományai tovább éljenek és fejlődjenek.

Szopó Béla életútja példa lehet a következő nemzedék számára is.

by Petrisyn Anita


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, és követheted induló tanfolyamainkat, rendezvényeinket is. Tekintsd meg Galériánkat.

Árakkal, jelentkezésekkel és egyéb kérdésekkel kapcsolatban állunk rendelkezésedre e-mailben vagy telefonon keresztül.

  Ellenőrző kérdés a spam robotok ellen:

  Az üzenetben kérjük írd meg azt is, hogy pontosan mely rendezvényünk, képzésünk, foglalkozásunk felől érdeklődsz, vagy jelentkezel.

  A levél elküldésével a megadott adatok valódiságáért küldőként felelősséget vállalok, valamint elfogadom az adatkezelési szabályzatot is.