1151 Bp., Felsőkert u. 2.   06 20 802 8221

Rodeo kutyás verseny

 

A rodeo a legszórakoztatóbb verseny, amin részt vehetsz!

Te és a kutyád itt egy csapat vagytok!

Irányíthatóság, együttműködés, problémamegoldás, mókás feladatok, vagyis Kutyás Rodeo

A Kutyás Rodeo egy rendhagyó és szórakoztató, szintről-szintre nehezedő játékos sportverseny kezdők és haladók számára, de egyben egy izgalmas látványosság is a nézőknek.

Célja, hogy felmérje a kutyák használhatóságát, együttműködő készségét, irányíthatóságát és kézbentarthatóságát. Emellett ösztönöz a hosszú távú és folyamatos fejlődésre is.

A versenyszámok legtöbbjét időre, de pontosan kell teljesíteni. A lényeg az összhang, az együttműködés, az irányíthatóság, és nem utolsó sorban a gyorsaság. A bírók az időeredmények és pontok alapján döntik el, hogy melyik páros (kutya és vezetője) volt a legjobb a verseny napján.

Ki lesz az ország leg, leg,leg,…. Sokoldalúbb? Ügyesebb? Okosabb?

Mindenkit várunk szeretettel!

A feladatok leírása:

Az 1-es szint minden feladatban külön felkészülés nélkül is teljesíthető.

I.Feladat

Akadálypálya kíséréssel, időre:

1-es, 2-es, és 3-as szinten. Különféle akadályokon átjutva, ki lesz a leggyorsabb. Az akadályok magassága max. 50 cm, kúszófolyosó, karikán átugrás, ferdepalánk max.150, széles és keskeny palló, bóják és feladatok alkotják a versenypályát.

1. szinten – Motivációs eszköz és póráz használat megengedett, segítő nem használható. 2. és 3. szinten – Motivációs eszköz használata megengedett, segítő és póráz nem használható.

4.szinttől – Motivációs eszköz, póráz és segítő nem használható.

Feladat: Szlalom gyakorlatok (időre)

Egy szlalom pályán kell végighaladni a kutyával oda-vissza, közben a kutyavezető (1-4 szinteken) egy “tojást” visz egy kanálban. A leeső “tojást” vissza kell tenni a kanálba és folytatni a feladatot.  “tojás” cipelés”

1.szint – A kutya póráza a kutyavezető egyik kezében, másikban egy kanál, abban egy “tojás”. A bójákat a kutya és vezetője együtt kerülik. Motivációs eszköz használható, segítő nem megengedett.

2.szint – A kutya póráza és a kanál (benne a “tojás) a kutyavezető pórázt tartó kézében van. A bójákat a kutya és vezetője együtt kerülik. Segítő és motivációs eszköz nem megengedett.

3.szint – A kutya póráz nélkül szlalomozik, a kutyavezető a szlalom pálya mellett egyenes vonalban kíséri a kutyát. A kutyavezető hanggal és kéz-, vagy testjellel irányíthatja a kutyát, de nem érintheti meg. Közben egy kanálban egyensúlyozza a “tojást”. A feladatot oda-vissza kell teljesíteni. A kv-nek a szlalom sor végén az utolsó bóját megkerülve szintén egyenes vonalban kell visszajönni, míg a kutya szlalomban kerüli a bójákat. Segítő és motivációs eszköz nem megengedett.

III.feladat:  Kutya teke / Karám-játék  (időre):

A pálya (karám) közepén bábuk vannak felállítva szintenként más-más variációban, amiket a legrövidebb időn belül kell felborítani a kutya és/vagy a maga után húzott póráz segítségével. A feladatot a kutya irányításával kell megoldani.

A kutya a karámból nem léphet ki (kivéve 1-es szinten, ahol 3 hibalehetősége van, a negyedik kilépéskor a feladat teljesítetlen lesz).

A kutyavezető nem léphet be a “karámba” és nem érintheti meg a kutyát. Segítő személy nem használható. A feladat kezdetekor a kutya a karámon belül egy tetszőleges területen van, a kutyavezető a karámon kívül egy tetszőleges helyen helyezkedik el. Indításkor és a feladat végrehajtása közben, a kutyavezető a karámon kívül bárhol lehet. A feladat a bíró jelzésére indul és zárul.

A kutyavezető karámba belépése esetén, vagy a 2.szinttől a kutya kilépésekor is, a bíró a feladatot megszakítja, a feladat nem értékelhető.

Az 1.szinten 3 hibalehetősége van a kutyának (kilépés), a 2. szinttől a kutya kilépése a feladat végét jelenti (teljesítetlen)

IV.Feladat: Behívás feladatok (időre)

A kutyának egy extrém (nehezített) folyosón kell végigfutni/haladni a kutyavezető hívására. A folyosó két oldalán vagy a folyosón figyelemelterelő dolgok, játékok, étel,  ital, talajváltás és egyéb nehezítő körülmények vannak elhelyezve. (Szintenként nehezedő és összetettebb feladatok). A kutyavezető és a segítője nem léphet a folyosóra, belépés esetén a feladat nem értékelhető.

1. és 2. szinten az indító helyen a kutyát tarthatja egy segítő, de a pályán (folyosón) nem kísérheti. Minden, a kutya által elmozdított (megevett, megivott, szájába vett) tárgy.

1.szinten Segítő és motivációs eszköz használható.

2.szinten Segítő használható, motivációs eszköz nem megengedett.

3.szinten Segítő és motivációs eszköz használata nem megengedett.A tárgyak a folyosó egész területét elfoglalják.

Kérdésed merült fel? Részletekkel kapcsolatban keress Minket az alábbi elérhetőségeken!


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, vagy tekintsd meg Galériánkat.

 

Petrisyn Anita vezető kiképző, iskola vezető

Több generációs kutyakiképző családban nőttem fel. Nagyszüleim vezették az ország első és leghírnevesebb kutyaiskoláját, Budapesten a XIII. kerületben, így ott töltöttem a mindennapjaimat.

Részt vettem az Országos Munkakutya SE magas színvonalú Okleveles Kutyakiképző Tanfolyamának kidolgozásában. Önállóan fejlesztett programjaim a Gyermek-kutyakommunikációs tanfolyam és a Felelős kisgazdi programok. Számomra fontos minden kutya ♡ és majdnem mindent tudok a kutyákról.

A kutyasulis szervezett tréningeken túl, mi mindennel lehet hozzám fordulni?
Gazdi előképzés, Gazdi képzés, Örökbefogadás, Gazdi-kutya kommunikáció, Szocializálás, Kutyák összeszoktatása.

Menü: Kutyasuli szolgáltatásai, Tanfolyamok és képzések, Versenyek és vizsgák