2018. évet értékelő beszámoló az Országos Munkakutya Sport Egyesület, a Kutyás Központ SE Kutyaiskola és a Bárka Átmeneti Kutyaotthon működéséről.

Szeretném bemutatni az Országos Munkakutya Sport Egyesületet az újonnan csatlakozottak számára, és remélem a régi sporttársaink is találnak majd új információt, de mindenképpen fontosnak tartom, hogy ismerjük az egyesületet amihez tartozunk és legyünk büszkék rá.

Az OMSE fő tevékenysége:

1. egyrészt a kutyás rendezvények, tanfolyamok, minősítő vizsgák és versenyek szervezése és lebonyolítása,

2. másik fő tevékenysége a kutyás kultúrára és a felelős állattartásra oktatás, nevelés,

továbbá céljai közé tartozik a kutyák genetikai tisztaságának megőrzésére való figyelem felhívó és oktató tevékenység

Az Országos Munkakutya Sport Egyesület 1987-ben alakult (tehát idén 32 éves), de ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. Elődje az Észak-Nyugati Kutyakiképző Iskola (1968-ban több mint 50 éve alakult) mint Magyarország első kutyaiskolája, amit Szopó Béla alapított. és akkor itt szeretnék néhány szót ejteni az alapítónkról:

Szopó Béla nevéhez fűződik a magyarországi civil kutyázás létezése. Az ő úttörő tevékenységének köszönhetjük, azt a rengeteg lehetőséget és jogot ami jelenleg a kutyatartók rendelkezésére áll. Egész munkássága alatt fő feladatának tekintette többek között, hogy élhető környezetet teremtsünk a kutyatartók és nem kutyások között. Ezt a mai kutyaiskola-vezetők, a jól kezelhető és szófogadó kutyákkal és a nem kutyásokra tekintettel lévő kutyatartók által szeretnénk elérni. Ezt igyekszünk továbbadni a kutyaiskolákban és a különféle tájékoztató, nevelő programjainkon is.

Az egyesülethez több kutyaiskola is tartozik, ezek önálló vezetésű szervezetek a vezetőik egyetértenek az OMSE céljaival, tisztelik Béla bácsi munkásságát és büszkén viselik kötődésüket az Országos Munkakutya SE-hez. Szeretném bemutatni őket:

• Szigetszentmiklósi kisk. vezetője Kivágó Mónika (arany koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró).

• Solymári kisk vezetője Javasi Csaba (babér koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró).

• Pásztorkutyák isk. Bp, vezetője Pischoff Ferenc (A magyar kuvast fajtagondozó egyesület elnöke, bronz koszorús mesterkiképző és FCI teljesítmény bíró).

• Működik egy agility csoport, Adrenalin Agility Team a vezetője Jakab István és Erika akik több neves versenyen is dobogós eredményeket értek el és nagyon sok sikeres versenyzőt tanítottak ki, készítettek fel az évek alatt.

• Augusztusban csatlakozott Családi kutyás sportközpont vezetője Petrisyn Anita.

Közhasznú és közérdekű tevékenységek és szereplések:

Az említett Kutyaiskolák mindegyike rendszeresen szerepel különböző rendezvényeken kutyás bemutatókkal ahol igyekszünk bemutatni, hogy a kutya nem kerti dísz, és szeretnénk felkelteni a kutyatartók érdeklődését és felhívni a figyelmüket, hogy bizony sok érdekes és szórakoztató programot és sokféle sportot is lehet együtt csinálni a kutyánkkal

A kutyaiskola vezetők tanácsadással is foglalkoznak. Tájékoztatunk, segítséget nyújtunk kutyaválasztás, nevelés, tartás, viselkedés korrigálás terén és bármi amire szükség van.

A családi kutyás sportközpont által kidolgozott Felelős Kisgazdi interaktív, játékos oktató programmal, évek óta rendszeresen kapunk meghívásokat Iskolákba és óvodákba, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a felelős állattartással.

Szintén elsőként dolgoztuk ki évekkel ezelőtt, és vezettük be a Kutyatartói Szakismereti tanfolyamot és vizsgát. A tanfolyam átfogó ismeretet ad minden új és régi kutyatartó számára a kutyákról kívül-belül…A legfontosabb szempont a jól érthetőség, a hasznosság és a használhatóság mellett a minél szélesebb körű ismeret átadása.

Az OMSE az elsők között volt akik chip leolvasóval és 0-24 ügyelettel rendelkeztünk, hogy ezzel is segítsük az elveszett kutyák mielőbbi hazajutását, ami az én feladatom volt és az új egyesületben is folytattam.

Nem utolsó sorban és nem kevés munkával, az átmeneti kutyaotthon, ahol az örökbeadások által is elérjük a kutyatartó felnőtteket és tájékoztatással, segítéssel, utókontrollal, kapcsolattartással tudjuk felhívni a figyelmüket a felelős kutyatartásra.

Az átmeneti Kutyaotthon elődje is Szopó Béla nevéhez kötődik, aki magyarországon elsőként, már a 60-as, 70-es évektől lehetőséget nyújtott, hogy szükség esetén NE gyepmesteri telepre kerüljön a család kutyája, hanem az ő magán menhelyébe. Az átvett kutyákat a kutyaiskolában taníttatta és gazdához juttatta. A kutyaotthon szemlélete és az örökbeadások folyamata az évek alatt sokat változott, de az alapszemlélet megmaradt. Jelenleg is nagy hangsúlyt fordítunk a kutyák nevelésére örökbeadás előtt.

Ehhez a segítő tevékenységhez kapcsolódik, hogy a környékbeli gyerekek és fiatalok, akik otthon nem tarthattak kutyát, de szerették az állatokat, eljárhattak a kutyaiskolába és Béla bácsi vezetésével foglalkozhattak a leadott kutyákkal, majd amikor azok gazdihoz kerültek, az az ő érdemük és büszkeségük is volt.

Hiszek benne, hogy ez által ezek a gyerekek (akik mára igencsak felnőttek már) felelősséget tanultak és jobb emberekké is váltak. Nagy örömünk, hogy egyre többen, gyerekek és felnőttek hozzánk is jönnek sétáltatni, játszani a kutyákkal, és vannak akik már tanítgatják is az otthonban lakó kutyusokat. Sőt nem kevés kutyánk bizonyítvánnyal került új családjába. Célunk ezt a szép és fontos nevelő hatással bíró hagyományt életben tartani, folytatni.

…és akkor nézzük a 2018-as eredményeket:

A KKSE egész évben szervez kutyás programokat: kirándulásokat, családi napot, szemináriumokat, nyáron kutyás strandolásokat, családi tábort és gyermek napközit és ezt szeretnénk az OMSE színeiben is folytatni.

Január és augusztus között a Kutyás Központ SE vácrátóti kutyaiskolájáról tudok nyilatkozni.

• a kutyasulis foglalkozások és tanfolyamok mellett

• 1 hivatalos nemzetközi és 2 házi vizsgát rendeztünk összesen 21 kutya részére.

• Nyáron 3 turnus gyermek-kutya kommunikációs napközis jellegű tanfolyamot tartottunk.

• Júliusban megrendeztük a 2. Kutyás Családi Napot

• folyamatosan építettük, javítgattuk és szépítettük a kutyaotthont

2018 augusztus 1-jétől vettem át az Országos Munkakutya SE elnökségét és vezetését.

• Ezt követően összehangoltam, a két kutyaiskola tevékenységét

• Fokozatosan egységesítettem az eltérő oktatást.

• A lelkesebb kutyasulisokkal összeállítottunk egy bemutató csapatot, kidolgoztuk egy látványos koreográfiát, amit megtanultunk és több nyári rendezvényen is bemutattunk.

• A második félévben  2 házi vizsgát tartottunk (októberben és decemberben) amin  10 alapfokú és 2 haladó sikeres vizsgázó volt.

• A második félévet figyelembe véve 3 hivatalos nemzetközi verseny és vizsga rendezvényét tartottunk.

Ha már a versenyeknél tartunk, nagy örömömre szolgált, hogy a decemberi versenyen már saját versenyzőkkel is képviseltük a kutyaiskolát, az egyesületet. Ez nagyon nagy szó!

***

A továbbiakban a Bárka Átmeneti Kutyaotthon eredményeiről szeretnék néhány szót ejteni röviden.

A kutyaotthon magánkezdeményezésű és magánfenntartású és 2011 óta tartozik hozzám.

A 2018-as évet 23 bentlakó kutyával kezdtem meg. Az építkezés és egyéb nehézségek miatt,  csökkentett üzemmódba tettem. Ellenére is az év folyamán további 14 kutya és 1 cica került gondozásba.  Az év során 21 kutyát és 1 cicát segítettünk családba kerülni, továbbá 18 kutyát juttattunk haza chip olvasással.

Az egyéb orvosi ellátások és külső-belső parazita mentesítések mellett, 25 chipet, 53 oltást adattunk be és 26 kutyát ivartalanítattunk.

…és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Dr Szmollény Gábornak. hogy mindig ott van nekünk, ha szükségünk van a segítségére. Köszönöm a rengeteg támogatást amit a kedvezménnyel kapunk, mert enélkül sokkal kevesebb kutyának tudnánk mi is segíteni. Úgyhogy minden sikerünk az övé is.

A Bárka Átmeneti Kutyaotthon meglehetősen zsúfolt és zaklatott éveket tudhat maga mögött.  Az eredményeket figyelembe véve azonban büszkék lehetünk magunkra, mert minden téren helyt tudtunk állni.

Az átmeneti kutyaotthon működtetése 0-24, heti 7 nap és egész évben tart, szabadnap és szabadságolás nélkül. A kutyák mellett folyton ott kell lenni, őket el kell látni, ami nagyon kimerítő tud lenni. Egyedül, hosszútávon ez fenntarthatatlan. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vannak segítőim, akik mind fizikailag, mind mentálisan és erkölcsileg is támogattak, segítettek és néha felráznak.

Így együtt, az ő segítségükkel 37 kutyával és 1 cicával több kapott esélyt az életben maradásra és 18 kutya és 1 cica új életet kezdhetett családban.


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, és követheted induló tanfolyamainkat, rendezvényeinket is. Tekintsd meg Galériánkat.

Árakkal, jelentkezésekkel és egyéb kérdésekkel kapcsolatban állunk rendelkezésedre e-mailben vagy telefonon keresztül.

    Ellenőrző kérdés a spam robotok ellen:

    Az üzenetben kérjük írd meg azt is, hogy pontosan mely rendezvényünk, képzésünk, foglalkozásunk felől érdeklődsz, vagy jelentkezel.

    A levél elküldésével a megadott adatok valódiságáért küldőként felelősséget vállalok, valamint elfogadom az adatkezelési szabályzatot is.