Falmászás

 

Eszköz és terület előírások:

Stabil 3 lábú magasugró állvány, 5 cm-ként emelhető, belógatott, fix csalitárggyal (harapópárna). A feladat zavartalan végrehajtásához az állvány körül minimum 5 méter sugarú kört kell biztosítani.

A feladat:

A kutya a palánk tetejéről belógatott csali tárgyért szalad fel a falra.

Nekifutás előtt a kutyát biztatni lehet, a kutyavezető rámutathat a csalitárgyra. Az ugrási vonalon túl – ugrás közben – a kutyához hozzáérni, segíteni nem szabad.

A kutyának a csalitárgyat meg kell fognia és minimum 3 mp-ig tartani.

A cél, hogy a kutya a minél magasabbra lógatott csalitárgyat elkapja.

A kutyának nem kell minden soron következő (10 cm-ként növekvő) magasságot teljesítenie. A kutyavezető dönti el, hogy melyik magasságon kezd (áll be a versenybe), illetve melyik következő magasságon ugrat.

Egy magasságon max. 3 nekifutási lehetőség van, ha ezen belül sikeres mászást teljesíti a kutya, akkor mehet a következő, a kutyavezető által választott magasságra.

Verseny szabályok és pontozás:

– a bíró dokumentálja az ugrások számát és magasságát.  A segítő kezeli a kötelet, és állítja be a magasságot

– súly vagy nem szerinti kategóriák nincsenek

– kettőnél több felvezető nem lehet jelen a felfutási és az ugrási területen

– sikeres a mászás, ha a kutya elkapja és min. 3 mp-ig tartja a csalit

– az első mászás magasságát a felvezető választhatja (minimum a kutya marmagasságának 3-szorosa.) A magasságot 10 cm-es lépésenként kell emelni.

– a kutyát nem kell minden 10 cm-ként növekvő magasságon ugratni

– a versenyfutamban a kutyának összesen 8 ugrása lehet, amibe  beleszámítanak az elhibázott ugrások is

– minden magasságon max. 3 próbálkozása van a kutyának

– egymás után 3 sikertelen mászással a kutya kiesett a versenyből (további magasságot nem ugorhat). A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres mászás lesz a kutya eredménye.

– sikertelen próbálkozás, amikor a kutya elhibázza a csalit, nem hozza le a falról. Minden sikertelen próbálkozás után a kutyát vissza kell vinni a kiindulási területre.

– a sikeres ugrás pontszámát az indexált eredmény adja (ugrott magasság osztva marmagassággal)

– a kutya csaliról való leszedéséhez szükség lehet feszítő fára. A felvezetők kötelesek leszedni a saját kutyájukat a csaliról, hacsak nem adnak engedélyt a bírónak, hogy segítse őket.

– az a kutya lesz a győztes, aki az indexált eredmény alapján a legmagasabb pontszámot kapta. Döntetlen eredmény esetén az a kutya nyer, aki kevesebbszer próbálkozott. Ha a próbálkozások száma is megegyezik, akkor egy döntőre kerül sor.

– a döntő mászás kezdő magasságát a bíró határozza meg, miután megbeszélte a felvezetőkkel. Ezután minden mászás magassága növekszik. A kutyáknak 2 próbálkozásuk van. Az lesz a győztes, aki a legnagyobb magasságot, a legkevesebb próbálkozásból teljesítette. (A könnyebb kutya kezdi a döntőt.)

– biztosítókötél nélküli  mászófalnál, a kutya eredménytelen fogása esetén a kutyavezetőnek vagy a segédjének el kell kapniuk a kutyát, nehogy a kutya az esés következtében balesetet szenvedjen. Ha ez nem sikerül, akkor az első sikertelen elkapásnál a kutyavezető figyelmeztetésben részesül, másodszorra pedig véget ér a versenyfutama, eredménynek pedig az előző érvényes magasság számít.

Eszközigény és pályaméret:

A Falmászó állvány mérete és felszereltsége:

A kiindulási terület egy kijelölt terület a fal előtt egy startvonallal, ami minimum 1,5 méterre van a faltól, és egy hátsó vonallal 4,5 méterre a faltól.

A falmászó állvány magassága, szélessége. A fal előtt jól láthatóan ki kell jelölni a felfutási területet (hossza min. 10 méter) és az ugrási vonalat (a fal előtt  min. 350 cm).  A csalit (harapópárna) felülről kell lelógatni egy megfelelően erős (a kutya súlyát elbíró) kissé rugalmas kötélen. A falmászó állványon a magasságot rögzített mérőléc vagy felfestett mérőskála jelöli. Az ugrás előtt a csalit a megfelelő magasságon kell fixálni, melyhez akár emberi segédlet is alkalmazható.

A verseny alatt ki kell jelölni egy várakozási területet, ami elég messze kell legyen, hogy ne zavarja a versenyző kutyákat.


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, és követheted induló tanfolyamainkat, rendezvényeinket is. Tekintsd meg Galériánkat.

Árakkal, jelentkezésekkel és egyéb kérdésekkel kapcsolatban állunk rendelkezésedre e-mailben vagy telefonon keresztül.

    Ellenőrző kérdés a spam robotok ellen:

    Az üzenetben kérjük írd meg azt is, hogy pontosan mely rendezvényünk, képzésünk, foglalkozásunk felől érdeklődsz, vagy jelentkezel.

    A levél elküldésével a megadott adatok valódiságáért küldőként felelősséget vállalok, valamint elfogadom az adatkezelési szabályzatot is.