1151 Bp., Felsőkert u. 2.   06 20 802 8221

Falmászás

 

Eszköz és terület előírások:

Stabil 3 lábú magasugró állvány, 5 cm-ként emelhető, belógatott, fix csalitárggyal (harapópárna). A feladat zavartalan végrehajtásához az állvány körül minimum 5 méter sugarú kört kell biztosítani.

A feladat:

A kutya a palánk tetejéről belógatott csali tárgyért szalad fel a falra.

Nekifutás előtt a kutyát biztatni lehet, a kutyavezető rámutathat a csalitárgyra. Az ugrási vonalon túl – ugrás közben – a kutyához hozzáérni, segíteni nem szabad.

A kutyának a csalitárgyat meg kell fognia és minimum 3 mp-ig tartani.

A cél, hogy a kutya a minél magasabbra lógatott csalitárgyat elkapja.

A kutyának nem kell minden soron következő (10 cm-ként növekvő) magasságot teljesítenie. A kutyavezető dönti el, hogy melyik magasságon kezd (áll be a versenybe), illetve melyik következő magasságon ugrat.

Egy magasságon max. 3 nekifutási lehetőség van, ha ezen belül sikeres mászást teljesíti a kutya, akkor mehet a következő, a kutyavezető által választott magasságra.

Verseny szabályok és pontozás:

– a bíró dokumentálja az ugrások számát és magasságát.  A segítő kezeli a kötelet, és állítja be a magasságot

– súly vagy nem szerinti kategóriák nincsenek

– kettőnél több felvezető nem lehet jelen a felfutási és az ugrási területen

– sikeres a mászás, ha a kutya elkapja és min. 3 mp-ig tartja a csalit

– az első mászás magasságát a felvezető választhatja (minimum a kutya marmagasságának 3-szorosa.) A magasságot 10 cm-es lépésenként kell emelni.

– a kutyát nem kell minden 10 cm-ként növekvő magasságon ugratni

– a versenyfutamban a kutyának összesen 8 ugrása lehet, amibe  beleszámítanak az elhibázott ugrások is

– minden magasságon max. 3 próbálkozása van a kutyának

– egymás után 3 sikertelen mászással a kutya kiesett a versenyből (további magasságot nem ugorhat). A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres mászás lesz a kutya eredménye.

– sikertelen próbálkozás, amikor a kutya elhibázza a csalit, nem hozza le a falról. Minden sikertelen próbálkozás után a kutyát vissza kell vinni a kiindulási területre.

– a sikeres ugrás pontszámát az indexált eredmény adja (ugrott magasság osztva marmagassággal)

– a kutya csaliról való leszedéséhez szükség lehet feszítő fára. A felvezetők kötelesek leszedni a saját kutyájukat a csaliról, hacsak nem adnak engedélyt a bírónak, hogy segítse őket.

– az a kutya lesz a győztes, aki az indexált eredmény alapján a legmagasabb pontszámot kapta. Döntetlen eredmény esetén az a kutya nyer, aki kevesebbszer próbálkozott. Ha a próbálkozások száma is megegyezik, akkor egy döntőre kerül sor.

– a döntő mászás kezdő magasságát a bíró határozza meg, miután megbeszélte a felvezetőkkel. Ezután minden mászás magassága növekszik. A kutyáknak 2 próbálkozásuk van. Az lesz a győztes, aki a legnagyobb magasságot, a legkevesebb próbálkozásból teljesítette. (A könnyebb kutya kezdi a döntőt.)

– biztosítókötél nélküli  mászófalnál, a kutya eredménytelen fogása esetén a kutyavezetőnek vagy a segédjének el kell kapniuk a kutyát, nehogy a kutya az esés következtében balesetet szenvedjen. Ha ez nem sikerül, akkor az első sikertelen elkapásnál a kutyavezető figyelmeztetésben részesül, másodszorra pedig véget ér a versenyfutama, eredménynek pedig az előző érvényes magasság számít.

Eszközigény és pályaméret:

A Falmászó állvány mérete és felszereltsége:

A kiindulási terület egy kijelölt terület a fal előtt egy startvonallal, ami minimum 1,5 méterre van a faltól, és egy hátsó vonallal 4,5 méterre a faltól.

A falmászó állvány magassága, szélessége. A fal előtt jól láthatóan ki kell jelölni a felfutási területet (hossza min. 10 méter) és az ugrási vonalat (a fal előtt  min. 350 cm).  A csalit (harapópárna) felülről kell lelógatni egy megfelelően erős (a kutya súlyát elbíró) kissé rugalmas kötélen. A falmászó állványon a magasságot rögzített mérőléc vagy felfestett mérőskála jelöli. Az ugrás előtt a csalit a megfelelő magasságon kell fixálni, melyhez akár emberi segédlet is alkalmazható.

A verseny alatt ki kell jelölni egy várakozási területet, ami elég messze kell legyen, hogy ne zavarja a versenyző kutyákat.

Kérdésed merült fel? Részletekkel kapcsolatban keress Minket az alábbi elérhetőségeken!


Facebook oldalunkon naprakész hírfolyamot láthatsz, vagy tekintsd meg Galériánkat.

 

Petrisyn Anita vezető kiképző, iskola vezető

Több generációs kutyakiképző családban nőttem fel. Nagyszüleim vezették az ország első és leghírnevesebb kutyaiskoláját, Budapesten a XIII. kerületben, így ott töltöttem a mindennapjaimat.

Részt vettem az Országos Munkakutya SE magas színvonalú Okleveles Kutyakiképző Tanfolyamának kidolgozásában. Önállóan fejlesztett programjaim a Gyermek-kutyakommunikációs tanfolyam és a Felelős kisgazdi programok. Számomra fontos minden kutya ♡ és majdnem mindent tudok a kutyákról.

A kutyasulis szervezett tréningeken túl, mi mindennel lehet hozzám fordulni?
Gazdi előképzés, Gazdi képzés, Örökbefogadás, Gazdi-kutya kommunikáció, Szocializálás, Kutyák összeszoktatása.

Menü: Kutyasuli szolgáltatásai, Tanfolyamok és képzések, Versenyek és vizsgák